Kuidas osta autot targalt? - City Motors

Kuidas osta autot targalt?

Ükskõik, kas osta auto esimest, teist või juba neljandat korda, on palju aspekte, mida tuleks jälgida ja meeles pidada. Asjade lihtsustamiseks oleme vastanud enamlevinud küsimustele, mis aitavad otsustada, millist autot osta. Tahame anda  ülevaate, kuidas autot osta nii, et Sina, ostjana, saaksid enda jaoks parima võimaliku tulemuse.

SISUKORD
→ Mida jälgida esimese auto ostul?
→ Kas osta auto liisinguga, järelmaksuga või kohe välja?
→ Kas osta uus või kasutatud auto?
→ Kuidas teha auto ostueelne kontroll?
→ Kas osta auto esindusest, müügiplatsilt või eraisikult?
→ Kas osta auto Eestist või välismaalt?
→ Kui palju maksab omanikuvahetus?

Mida jälgida esimese auto ostul?

Mida jälgida auto ostul, Renault TraficOtsus teha autojuhiload ja osta auto võib tulla millal iganes. Kui algul võib tunduda, et autojuhilubade tegemine on kõige raskem osa, siis tegelikult seisad väga olulise otsuse ees siis, kui hakkad valima, millist autot osta. Esimese auto ostmine on tihti elevusttekitav protsess. Selle juures on oluline säilitada mõistlik meel ning mõelda, kuidas osta autot targalt.

Selleks tuleb vaadata eelarvest, auto välimusest ja isegi omadustest kaugemale. Lisaks rahaliste võimaluste ülevaatamisele ja meeldiva mudeli väljavalimisele, tuleb tähelepanu pöörata sellele, kas osta uus või kasutatud auto, kust auto osta, kuidas kontrollida auto ajalugu, kuidas usaldada eraisikust müüjat ning muudelegi asjaoludele.

Kas osta auto liisinguga, järelmaksuga või kohe välja?

Esimene ja peamine samm autoostu planeerimisel on kindlaks teha, kui suur on sinu eelarve. Ükskõik, kas osta auto liisinguga, järelmaksuga või kohe välja, aitab enne ostu fikseeritud eelarve ennetada emotsioonide ajel tehtud otsuseid ning vajadust auto natukese aja pärast jälle müüki panna.

Eriti oluline on eelarve paikapanek siis, kui soovid autot kohe välja osta. Eelarvet tuleb aga jälgida ka juhul, kui auto osta järelmaksuga. Igakuised laenumaksed on ju vaid üks osa autole kuluvast rahast. Auto igakuine kogukulu sisaldab ka kütusekulu, kindlustusmakseid, hoolduskulusid ja muid väiksemaid, kuid pidevaid kulutusi nagu näiteks autopesu, õlivahetus, aknapesuvedelik jne.

Auto ost liisingusse erineb teatud aspektide poolest järelmaksust ja auto laenust. Liisingu tüüpide ja sissemakse kohta saad täpsemalt lugeda meie kodulehelt.

Kas osta uus või kasutatud auto?

Uue auto ost on kindlasti turvalisem ja kergem tee. Esinduse poolt on mitmeaastane garantii ning kui autol peaks esinema mõni sinust sõltumatu tehniline viga, parandatakse see. Oht, et see juhtub, on tunduvalt väiksem kui kasutatud auto puhul. Uue auto ostmisel ei pea muretsema paljude asjade pärast, mis kasutatud auto ostmisel on esmatähtsad üle kontrollida.

Seejuures on uue auto ostmine finantsiliselt hoopis teine otsus, kui kasutatud auto ostmine. Usaldusväärne ja mugav otsus on autoostu puhul kindlasti ka kallim. Uut autot ostes keskendutakse tihti järelmaksu või liisingu kuumaksele. Kui soovid osta autot targalt, siis vaata kindlasti kuumaksest kaugemalt ning jälgi auto koguhinda. Arvuta sinna juurde liisingu või järelmakse juurdehindluse protsent ja muud autoga seonduvad kulutused.

Kasutatud auto puhul tuleks ennekõike vaadata selle ajalugu ja läbi viia põhjalik auto ostueelne kontroll, mis sisaldab endas nii müüja kontrollimist, auto tehnilist ülevaatust ning auto liiklusõnnetuste ajalugu.

Kuidas teha auto ostueelne kontroll?

Auto ostueelne kontroll on oluline just kasutatud auto soetamisel. Auto ajalugu Eesti liiklusregistris näeb Maanteeameti e-teeninduses sõiduki taustakontrollis. Autole päringu tegemine Maanteeametil kaudu näitab:

  • liikluskindlustuse ja ülevaatuse kehtivust,
  • täpsemat liikluskindlustuse infot ehk lepingu numbrit, kindlustusandja nime ja kindlustuse kehtivuse algust,
  • ametlikke tehnilisi andmeid, sealhulgas päritolumaad,
  • sõidukile seatud piiranguid - kas autol on müügikeeld või märge ärandamise kohta,
  • tehnoülevaatuste ajal fikseeritud läbisõitu graafikuna - stabiilselt kasutatud auto läbisõit peaks ajas enam-vähem ühtlaselt kasvama. Kui mingil perioodil on auto märkimisväärselt rohkem või vähem sõitnud, siis küsige selle kohta lisainfot. Kui graafik langeb ja millegipärast on läbisõit ajas vähenenud, siis on auto läbisõidumõõdikut tagasi keritud,
  • tehnoülevaatuse andmeid ning seal ilmnenud vigu. Kajastatud on ka kordusülevaatused ehk need korrad, kui auto mingi vea tõttu esimesel katsel ülevaatust ei läbinud,
  • sõidukiga tehtud toiminguid: registreerimine, omanikuvahetused ja kõik muud ametlikud toimingud.

Eesti Liikluskindlustuse Fondi kodulehel saab kontrollida sõiduki liikluskahjusid, nähes kas sõiduk on osalenud liikluskindlustuse juhtumis. See annab ülevaate, kas auto on liiklusõnnetuses osalenud ning saanud väiksemaid või suuremaid kahjustusi. Kui sõidukikahju hüvitis ei ole väga suur (kuni 2000 eurot), siis võib eeldada, et tegu oli väiksemat sorti kahjustusega. Suurema hüvitise puhul laske eksperdil üle vaadata, kas sõiduk on kvaliteetselt taastatud, turvaline ja vastupidav.

Isegi kui kõik soovituslikud sammud on läbitud, võib ka kogenum autoostja langeda pettuse ohvriks. Õnneks on kasutatud auto ostja õigused fikseeritud seaduses. Seadus näeb ette võimaluse varjatud puuduste ilmnemisel müüjalt kahju hüvitamist nõuda, samuti on võimalik tehing tagasi pöörata. See tähendab, et eraisikult ostetud auto tagastamine on võimalik. Selle juures on kõige olulisem korrektselt vormistatud müügileping, kus on loetletud ka auto vead. Kui seisad sellise probleemiga silmitsi, siis loe täpsemalt oma õiguste kohta ning vajadusel pöördu spetsialisti poole.  

Kas osta auto esindusest, müügiplatsilt või eraisikult?

Kui paigas on nii eelarve ja sellest lähtuvalt otsus, kas osta uus või kasutatud auto, saab mõelda, kust auto osta.

Auto ost esindusest on kõige turvalisem valik, ükskõik kas ostad uut või kasutatud autot.  Kasutatud auto puhul on esindus sinu eest teinud auto ülevaatuse ja hindamise ning vajadusel kõrvaldanud kõik vead. Eraisikult ostes pead eeltöö ja ostueelse kontrolli läbi viima ise. Põhjalikkus ning tähelepanelikkus aitavad vältida ebaausaid tehinguid ning vähendada rahaliste kahjude riski. Eraisikult autot ostes, ära unusta müügilepingut!

Müügiplatsilt ostmise juures tuleb olla kõige tähelepanelikum. Paljud automüügiplatsid on automaaklerid. See tähendab, et auto on komisjonimüügis ning tegelik müüja on eraisik. Sellises olukorras ei vastuta müügiplats auto korrasolu eest ja hilisemate probleemide korral on ainus lahendus pikk kohtutee tegeliku auto omanikuga. Kui eraisik pakub platsil või internetis mitut autot, võib tegu olla nii-öelda sarimüüja taha varjuva firmaga, mis sellisel moel vastutusest ja maksudest kõrvale hiilib.

Selliste kahtlaste asjaolude ilmnemisel kasutatud auto kontrollimisel ja olukorra hindamisel võib tekkida soov leida auto tegelik omanik. Seda, kelle nimel on auto, ei saa teada. Auto omaniku tuvastamine teise eraisiku poolt on seadusega sätestatud punktidele toetudes keelatud ning sellist informatsiooni ei väljastata.

Kas osta auto Eestist või välismaalt?

Auto võib osta Eestis või välismaal, naine punase Renault kõrvalKui olete otsustanud auto osta Eesti asemel välismaalt, tuleb tähelepanu pöörata mõningatele teistsugustele asjaoludele. Välismaalt auto ostmine on teatud olukordades mõistlik ja hea otsus, kuid kahjuks ei ole harvad ka juhud, mil tuleb välja, et asi ei olnud seda väärt.

Euroopas ja väljaspool seda puudub ühtne autoregister, mis laseks sõiduki ajalooga tutvuda. Sõiduki ajalooga tutvumiseks on võimalik kasutada asukohamaa registrit, mis toimib harilikult vaid kohalikus keeles.

Välismaalt autot soetades tuleks kindlasti tähelepanu pöörata võimalusele, et autot müüakse illegaalselt. Autoregistrid ei oma infot varastatud ja tagaotsitavate autode kohta. Ainus võimalus seda kontrollida on pöörduda vastava riigi võimuorganite poole. Seda peaks kindlasti tegema juhul, kui müügi juures tundub midagi kahtlast või autol puuduvad korrektsed dokumendid.

Õigete ja kehtivate dokumentide olemasolu tuleb jälgida iga autoostuga. Auto ostu puhul ei ole tark võtta auto vastu ilma vajalike dokumentideta. Veendu, et välisriigist autot ostes oleks kõik Eestis arvelevõtmiseks vajalikud dokumendid, ostu tõendavad dokumendid ning ajutise transiitnumbrite saamiseks vajalikud paberid olemas.

Lisaks eelnevatele punktidele tuleb meeles pidada, et kuigi teisest Euroopa Liidu liikmesriigist soetatud kasutatud sõiduki Eestisse toomisel eraisik käibemaksu tasuma ei pea, siis väljastpoolt Euroopa Liitu tuues tuleb tasuda nii käibe- kui ka tollimaks.

Kui oled teinud otsuse osta välisriigist auto, siis tee enne seda põhjalik eeltöö ja loe täpsemalt erinevatest nüanssidest.

Kui palju maksab omanikuvahetus?

Kui oled leidnud endale õige auto, tuleb viimase sammuna auto ümber registreerida ehk teha omanikuvahetus. Mootorsõiduki omanikuvahetuse eest makstav riigilõiv on 61 eurot, kui tehingut teha büroos, ning 48 eurot, kui taotlus esitada e-teeninduses. Täpsemat infot Transpordiameti toimingute eest tasuvate riigilõivude kohta saad nende kodulehelt.