Kõik, mida vaja teada auto liisimisest - City Motors

Kõik, mida vaja teada auto liisimisest - tingimused, kalkulaator, Renault liising

Autot ostma hakates on alati esmaseks soovituseks läbi mõelda enda vajadused ja võimalused. Tavaliselt ei ole rahaliselt võimalik ega ka mõistlik osta auto kohe välja. Seda eriti uue auto puhul. Sellel põhjusel on sõiduautode liisimine väga sagedane valik. Vaatame täpsemalt, mis on liising, selle tingimused ning erinevad aspektid.

SISUKORD
→ Liising, laen või järelmaks?
→ Mis on autoliising?
→ Autoliisingu tingimused
→ Autoliising ettevõttele
→ Autoliisingu kalkulaator - mis see on ja kuidas kasutada
→ Liisinguauto müümine ja ostmine
→ Kust võtta autoliising?
→ Renault, Dacia ja Nissan liising

Liising, laen või järelmaks?

Kui autot ei soovita koheselt välja osta, on mitmeid valikuid. Tekib küsimus, mida valida - liising või autolaen, liising või järelmaks? 

Kui võrrelda liising vs laen, on peamiseks erinevuseks vara omandiõigus. Autot liisides, maksad igakuiselt põhimõtteliselt sõiduki kasutamise eest. Auto on küll sinu kui liisinguvõtja kasutuses, kuid tegelik omanik on teine. Kasutades tagatiseta autolaenu või järelmaksu, oled sina pärast auto soetamist kohe sõiduki ametlik omanik.

Võrreldes omavahel liisingut, autolaenu ja järelmaksu tulenevad erinevused ka sissemakses, intressides ning perioodis, mil maksad auto eest liisingutasu, laenumakset või järelmaksu. Sellised tingimused on tavaliselt teenusepakkujati erinevad ning individuaalsed vastavalt soovitud tehingule.

Mis on autoliising?

Liising on leping, millega liisinguandja ostab liisinguvõtja soovitud vara ning rendib selle kokkulepitud ajaks liisinguvõtjale. Autoliising tähendab, et liisinguvõtja küll kasutab autot, aga auto tegelik omanik on liisinguandja. Kui ostad sõiduauto liisingusse, siis saad auto omandiõiguse liisinguperioodi lõpul endale, kui oled selleks ajaks kompenseerinud auto maksumuse või tasud välja liisingu jääkväärtuse. Liisida saab näiteks kinnisvara, seadmeid, tehnikat, kuid kõige tavalisem on just auto liisimine.

Liisingu liigitusi on erinevaid, näiteks teenusliising ja täisteenusliising ehk täisliising. Lisaks sellele saab eristada liisinguid suuruse järgi - auto väikeliisinguks peetakse tavaliselt summat kuni 15 000 eurot. Autoliisingu puhul eristatakse enim aga kapitalirenti ja kasutusrenti:

  • Kapitalirendi korral tasub liisinguvõtja liisinguperioodi jooksul kogu auto maksumuse ja intressi ning saab lepingu lõppedes auto omanikuks. Siinkohal on võimalik ka auto väljaostmine liisingust, kui kogumaksumust pole liisinguperioodi lõpuks tasutud. Kapitaliliising sobib juhul, kui liisinguvõtjal on kindel soov saada pärast liisinguperioodi lõppu auto omanikuks.  
  • Kasutusrendi puhul rendib liisinguandja oma auto kokkulepitud perioodiks liisinguvõtjale, kes tagastab selle liisinguperioodi lõppedes. Kasutusliising sobib juhul, kui liisinguvõtja ei soovi pärast liisinguperioodi lõppu saada auto omanikuks. ​

City Motorsis saab valida nii kapitalirenti kui ka kasutusrenti.

Autoliisingu tingimused

Autoliisingu tingimused - autoliisingu sissemakse ja intressNii nagu igal liisingul ja laenul, on tavaliselt ka autoliisingul tingimused, millega tuleb arvestada. Liisingu ja krediidi üldtingimused on seaduses sätestatud Krediidiandjate ja -vahendajate seadusega. Täpsed tingimused on iga liisinguandja ise paika pannud.

Autoliisingu sissemakse ja intress

On pakkumisi, mis annavad autoliisingu 0 sissemaksega, kuid tavaliselt on autoliisingu sissemakse vähemalt 10% auto maksumusest. Sissemakseta autoliising võib tunduda ahvatlev, kuid selle puhul kehtib lihtne reegel – mida suurem on esmane sissemakse, seda soodsamaks kujuneb sinu jaoks auto lõpphind. Suurim võimalik sissemakse on ennekõike parim lahendus kapitaliliisingu korral. Sel juhul jääb tagasi maksta väiksem summa, mis omakorda tähendab kas lühemat liisinguperioodi või väiksemaid liisingumakseid.

Autoliisingu intress on väga erinev sõltuvalt liisinguandjast. Intressid võivad olla alates 1,49%-st kuni 5,9%-ni ning sõltuvad erinevates asjaoludest, mis on seatud üldtingimustena liisinguandja poolt või individuaalselt liisinguvõtjale.

Liising käendusega

Kui enda sissetulekust ei piisa liisingu võtmiseks, on võimalik võtta liising käendusega. See tähendab, et liisingut on võimalik taotleda koos inimesega, kes annab oma sissetuleku või varaga lisatagatise ja kellega ühiselt sa vastad nõutud tingimustele.

Muud tingimused - kasko, maksehäired jne

Lisaks eelpool väljatoodud punktidele, on palju küsimusi, mis tekivad enne liisingu taotlemist. Mõningad vastused spetsiifilistele küsimustele, mis on jõudnud meieni:

  • Auto liisingusse võtmisel on üldjuhul lisaks tavapärasele liikluskindlustusele kohustus sõlmida ka kaskokindlustusleping. Tegelikkuses ei ole see seadusega sätestatud ning sõltub liisinguandjast. Seega on võimalus saada liising ka ilma kaskota. Kuid siinkohal tuleb meeles pidada, et sellistel juhtudel on kliendil reeglina suurem omavastutus ja mitmed lisateenused, näiteks asendusauto või puksiirabi, enamasti puuduvad.
  • Ükskõik, mis liiki laenu saamise puhul on maksehäirete olemasolu nii eraisikule kui ettevõttele suureks takistuseks. Autoliisingu puhul on liisinguandjaid, kes vaatavad sellest mööda, ning autoliisingut maksehäirete olemasolul on lihtsam saada kui laenu.
  • Liisingu saamine katseajal võib olla raskendatud, ka juhul, kui varasem töösuhe oli pikaajaline. Tihti palutakse, eriti noorematel inimestel, oodata kuni tööalane katseaeg on läbi ja seejärel taotleda autoliisingut.

Ükskõik millise küsimusega autoliisingu tingimuste kohta võib julgesti pöörduda meie müügikonsultantide poole.

Autoliising ettevõttele

Tänapäeval käib autoliisingu taotlemine ettevõttele ja firmale väga kiiresti ning lihtsalt. Paljud liisinguandjad pakuvad mõistlikel tingimustel liisingut ka alustavale ettevõttele. Ettevõtja liising on põhimõtetelt samade tingimustega, mis eraisiku liising. Erinevus tuleb sisse liisingu käibemaksu maksmisel ja tagastusel.

Autoliisingu käibemaks

Liisingu käibemaks on erinev kapitali- ja kasutusrendi puhul. Kapitalirendi korral tuleb tasuda käibemaks kogu auto hinnalt ning käibemaksuarvestus toimub tehingu sõlmimise momendil. Kui kapitalirendi korral klient kogu auto käibemaksu korraga koos sissemaksega ära ei maksa, siis on finantseeritav summa võrreldes kasutusrendiga selle võrra suurem ja suuremast finantseeritavast summast tulenevalt ka intressikulu mõnevõrra kõrgem. Kasutusrendi puhul toimub maksuarvestus igakuiselt arve väljastamisel.

Liisingu käibemaksu tagastus puudutab ennekõike mittekäibemaksukohuslasi. Üldjuhul mittekäibemaksukohustuslasele rahastab liisinguandja sõiduki hinda käibemaksuga. Et käibemaksukohustuslane saab autoliisingu käibemaksu riigilt tagasi küsida, siis maksukohustuslased võtavad liisingu käibemaksuta summa ulatuses. Ka siinjuhul võivad tingimused liisinguandjatel erineda.

Autoliisingu kalkulaator - mis see on ja kuidas kasutada

Autoliisingu kalkulaator aitab kergesti arvutada igakuist liisingumakset. Tavaliselt saab liisingukalkulaatoris valida esmalt liisingu tüübi - kasutusrent või kapitalirent. Lisaks sellele tuleb lisada auto kogumaksumus, sissemakse suurus, intressi suurus, liisinguperioodi ning liisingu jääkväärtuse. Seejärel arvutab liisingukalkulaator automaatselt ennustatava igakuise liisingumakse. Enimkasutatavad on Luminori liisingukalkulaator ja SEB autoliisingu kalkulaator. 

Liisinguauto müümine ja ostmine

Liisinguauto müümine ja liisinguga auto ostmine on tehtud nii kergeks ning  kasutajamugavaks kui võimalik. Liisinguauto müük annab kaks võimalust - ostja võtab liisingu või ostja ei võta liisingut. Kui müüte liisitud auto ise edasi ja ostja võtab liisingu, tuleb ostjal esitada kõigepealt autoliisingu taotlus, milleks on tal vaja hindamisakti. Kui ostjale ei anta liisingut või ta taganeb sellest, antakse sõiduk esialgsele omanikule tagasi ja ostu-müügitehing tühistatakse. Kui auto tulevane omanik ostuks liisingut ei kasuta, siis esita müüjana oma liisinguandjale avaldus liisingu lõpetamise kohta. Seejärel saate auto jääkväärtuse kohta arve, mille tasub ostja.

See, kas liisinguauto volitamine kolmandatele isikutele kasutamiseks on lubatud, sõltub liisinguandjast ning selle kohta tuleb täpsemalt küsida oma liisinguandjalt või vaadatada liisingu lepingut.

Kust võtta autoliising?

Auto liisingusse võtmineKui hakkad valima, kust võtta autoliising, alusta erinevate pakkujate võrdlemisest. Nii saad ülevaate, milline on soodsaim ja odavaim liising, mis tingimustel saab esitada liisingu taotluse, näha maksegraafikute paindlikkust ja palju muud. Mõningad populaarseimad liisingupakkujad:

  • Swedbank autoliising
  • LHV autoliising
  • SEB autoliising, sh SEB roheline liising elektri- ja hübriidautode soetamiseks
  • Unicredit autoliising
  • Kredex autoliising

Enne liisingu taotlemist loe kõiki nüansse - Swedbank liisingu lõpetamine võib erineda LHV autoliisingu lõpetamisest ning SEB sissemakse suurus ja tingimused võivad erineda sellest, mis Unicredit soovib ja nõuab. Tavaliselt on enamik informatsiooni liisinguandja kodulehel kättesaadav. Suuremates pankades ja ettevõtetes on liisingujuht, kes oskab kas ise või konsultantide kaudu vastata kõigile sinu küsimustele.

Renault, Dacia ja Nissan liising

Meie Citymotorsis pakume liisingut kolmele erinevale automargile, sh antud automarkide elektriautode liisingut:

Lisaküsimuste korral ära kõhkle sisse astuda meie lähimasse esindusse või valiku tegemisel abi paluda kodulehe, meili või telefoni teel.