Auto välimus - pesu, vahatamine ja poleerimine - City Motors

Auto välimus - pesu, vahatamine ja poleerimine

Üldjuhul teostatakse auto pesu seest ja väljast selleks, et auto välimus oleks puhas ning esinduslik. See on vaid üks, pigem väike põhjus, miks hoida oma autot puhtana. Auto pesemine on odavaim viis oma auto välimuse säilitamiseks ja väärtuse kaitsmiseks. Saasteained, nagu mustus, õietolm, pigi, sool ja surnud putukad, võivad kahjustada sõiduki viimistlust ja värvi ning pikaajaliselt ka keret.

Kuigi auto pesemine ja selle välimuse eest hoolitsemine võib tunduda sama igapäevase ning lihtsa tegevusena nagu kütuse tankimine, on siiski mitmeid nüansse, millele tähelepanu pöörata. Millist pesu lasta teha oma autole ja kui tihti? Mis on pigipesu? Millist autopesu leotusvahendit kasutada? Millal lasta autot poleerida või vahatada? Mis on autopesu hinnakiri? Vastame nendele ning paljudele teistele küsimustele, mis võib tekkida seoses autopesuga.

SISUKORD
→ Auto välipesu
→ Auto salongipesu ja keemiline puhastus
→ Auto mootoripesu
→ Auto vahatamine
→ Auto poleerimine
→ Auto selvepesu
→ Autopesu hinnad

Auto välipesu

Keskmine autoomanik pöörab pesule tunduvalt vähem tähelepanu, kui võiks. Auto pesemine on oluline, sest isegi putukalaibad võivad maksma minna rohkem, kui arvata osatakse. Autopesu peab kindlasti tegema ka talvel. Eesti kliima ja talvised soolatud teed on roostele ideaalne kasvulava. Kõige lihtsam ja käepärasem viis, kuidas autot rooste eest kaitsta on just selle regulaarne pesemine.

See, milline pesu valida ja kus seda teha lasta, sõltub auto seisukorrast ning sellest, kui palju aega on möödunud eelmisest pesust. Auto välipesu saab teostada väga erinevalt - automaatpesulas, auto käsipesu salongis, oma auto pesemine kodus, auto põhjalik müügieelne pesu.  Vaatame lähemalt iga erineva pesutüübi kasulikkust.

Auto survepesu

Tavaliselt algab baaspesuprogramm autopesulas just survepesuga. Nii võiks olla ka käsipesu korral. Survepesuriga auto pesemine valmistab selle ette edasiseks puhastuseks. Auto survepesur eemaldab enne harjade tööd lahtise liiva, väikesed kivid ja suurema mustuse. Nii tagatakse, et abrasiivsed osakesed ei jääks harjadesse kinni ja ei kahjustaks auto pinda.

Autode survepesu

Tavaliselt algab baaspesuprogramm autopesulas just survepesuga. Nii võiks olla ka käsipesu korral. Survepesuriga auto pesemine valmistab selle ette edasiseks puhastuseks. Auto survepesur eemaldab enne harjade tööd lahtise liiva, väikesed kivid ja suurema mustuse. Nii tagatakse, et abrasiivsed osakesed ei jääks harjadesse kinni ja ei kahjustaks auto pinda.

Tallinnas ja mujal saab kiirelt ning mugavalt lasta teha meie City Motorsi salongides Laagris, Lasnamäel ja Tartus. Kui sõiduauto survepesu hind on 15 eurot, siis kaubiku puhul on hinnaks 20 eurot ning bussi puhul 22 eurot.

Auto leotuspesu

Kui autot pole pikalt pestud või see on kaetud juba kinnikuivanud mustusekihiga, on vajalik kindlasti auto leotuspesu. Auto leotuspesuvahend hõlbustab tunduvalt suurema mustusekihi eemaldamist auto pinnalt. Kõige levinumad pesulates kasutatavad autopesu leotusained toimivad hästi pori ning muu mustuse vastu, ent pigi ning piduritolmu vastu see ei aita. Seega kui auto kerel on pigi, siis on soovituslik pigieemaldusvahendit kasutada enne auto leotusvahendi kasutamist. Sõiduauto leotuspesu hind meie esindustes City Motorsis on 30 eurot.

Auto pigipesu

Talvel soolatud teede ja naastrehvide mõjust tekivad autole karedad pigitäpid. Kui aga suveperioodil sõidate läbi sulava asfaldi, jätab see auto peale ühtlase paksu pigikihi. Pigieemalduse pidev edasilükkamine võib tekitada lakikahjustusi. Pigi regulaarne eemaldamine pigipesu ainega on kahjustuste parim ennetusviis, mida tegelikult oleks mõistlik teha vähemalt kord kuus.

Tihti uuritakse, kuidas teha pigipesu ise. Kuigi õige pigipesu vahendiga saab seda teha ka kodustes tingimustes, siis soovitame pigipesu lasta teha kvaliteetses käsipesulas. Halvasti või valesti eemaldatud pigi võib teha rohkem kahju, kui arvata osatakse. Pealtnäha ei pruugi auto välimuses midagi viga olla, seda eriti tumedas toonis auto puhul. Pigist tulenevaid kahjustusi on näha alles siis, kui peale korralikku pigi eemaldamist jääb pigitäpi asemele roostet meenutav krobeline täpike. Siis on vaja juba keretööde teostamist.

Auto pigipesu hinnad Tallinnas ja Tartus on samad. Meie salongides City Motorsis teevad pigipesu oma ala professionaalid, kellel on selleks valitud kvaliteetsed pigieemaldusvahendid, suured kogemused ja head töötingimused. City Motorsis on hinnakirja alusel sõiduauto pigipesu hind 65 eurot, kaubiku pigipesu 70 eurot ja bussi pigipesu 75 eurot.

Auto salongipesu ja keemiline puhastus

auto salongipesu ja keemiline puhastus - auto salongAuto sisepesu teostatakse tavaliselt kahe erineva teenusena - autode salongipesu kuivalt ja autode keemiline puhastus. Salongipesu tähendab üldjuhul salongi ja pagasiruumi puhastamist tolmuimejaga ning klaas-, plast- ja nahkpindade puhastamist. Keemiline puhastus autole sisaldab endas rohkemat.

Auto keemiline pesu tähendab istmete, põrandate, ukspolstrite, riidemattide ja ka pagasiruumi  märgpesu. Salongi keemiline puhastus on kõige efektiivsem võimalus vabaneda häirivatest plekkidest, ebameeldivast lõhnast, bakteritest ja üldiselt mustusest. Peale keemilist pesu kuivatatakse auto põhjalikult, et kõik pinnad ära kuivaksid ning salongi ei jääks niiskust.

City Motorsis pakume auto salongipesu Tallinnas ja Tartus erinevate teenustena:

  • salongipuhastus sõiduautole, kaubikule ja bussile;
  • salongihooldus osooniga;
  • keemiline puhastus sõiduautole, kaubikule ja bussile.

Auto keemiline puhastus nii Tallinnas, Tartus kui ka Pärnus on kallim kui lihtne salongi puhastus. Salongipuhastuse hind meie salongides algab 45 eurost. Salongi keemiline puhastus Tallinnas maksab sama palju kui auto keemiline pesu Tartus - sõiduautole on hind alates 150 eurost.

Auto nahahooldus

Eraldi keemilisest hooldusest pakutakse lisateenusena auto salongi nahahooldust. Auto nahksisu hooldus sarnaneb inimese naha hooldamisega. Salongi nahast pindu tuleb hooldada regulaarselt, et ära hoida nahkpindade lõhustumine ning murenemine. Temperatuuri kõikumine ja niiskus muudavad salongi nahkpinnad kaitsetuks lõhenemise eest.

Nahahooldus autole peaks sisaldama ka rooli ja käigukangi hooldust. Auto rool ja käigukang saavad kõige suuremat koormust. Kätelt eraldub higi ja rasva, mis imenduvad rooli naha pooridesse.

Auto nahahoolduse komplekte müüakse peaaegu igas suuremas autopoes. Kui rooli ja muude väiksemate detailide eest saab omanik õige auto nahahooldusvahendiga ise hoolt kanda, siis istmete ja muude suuremate nahkpindade hoolduse soovitame jätta professionaalide hoolde.

Õige nahahooldusvahendi valimine autole on eriti oluline uute, kuni 3 aastat vanade autode puhul. Uute autode salongide ja istmete ning kasutatud autode puhastamisel ja hooldamisel kasutatakse erinevaid puhastusvahendeid. Uut nahka peab esimesel kolmel aastal puhastama väga õrna puhastusvahuga ja nahatöötlemise kaitsevahendiga.

Meie esindustes City Motorsis teostatakse auto nahahooldust Tallinnas ja Tartus ning hinnad algavad 75 eurost.

Auto mootoripesu

Paljud mõtlevad vaid kere ja salongi puhtusele ning jätavad tähelepanuta varjus olevad detailid. Seetõttu ei jõuta tihti kapoti alla. Niisama oluline, kui on auto väljast ja seest pesemine, on ka mootoriruumi pesu. Mootori määrdumus sõltub eelkõige kasutamise tingimustest ja auto läbisõidust. Tolm ja muu saaste langevad kapoti alla, tekitades vahel lisa probleeme. Mustus vähendab mootoriosade eluiga - selle tõttu võib rihmade, tihendite ja muude osade vahetuse vajadus olla sagedasem. Mootorile saab teha nii välispesu kui ka sisepesu.

Auto mootori pesu välispindadele tehakse üldjuhul kolmes etapis:

  1. Mootor kaetakse vastava mootoripesuainega, mis on ette nähtud just selleks tööks. Õiged mootoripesu vahendid ei kahjusta mootori kummist või plastikust osasid.
  2. Hoolikas mootori pesemine madala survega veega.
  3. Suruõhuga puhutakse eemale liigne vesi. 

Peale täielikku kuivamist tuleks lisaetapina katta mootor vastava mootoripesu vedeliku ehk konservandiga, mis tõrjub eemale vee kõikidelt mootori pindadelt ja on samal ajal kaitseks roostetamise eest. Kõik mootoripesu ained peaksid olema selleks spetsiaalselt välja töötatud. Valede vahendite kasutamine võib kaasa tuua pigem negatiivseid tagajärgi. Eritööna tehakse ka mootoripesu põhja alt ja kuiva mootoripuhastust.

Mootori läbipesu ehk sisepesu teostatakse alati enne õlivahetust, et lahustada ja eemaldada sete ning muu mustus mootori sisepinnalt. Mootori sisepesuaineks on mootoripesu õli. Mootori sisepesuõli valatakse töötemperatuuril mootoriõlile ning seejärel lastakse mootoril töötada tühikäigul vähemalt 10 minutit. Peale mootori sisepesu vahendi kasutamist tuleb kindlasti vahetada kogu mootoriõli ja filter.

CityMotorsi teenindustes teostame kvaliteetset auto mootori pesu Tallinnas ja Tartus. Mootoripesu hind on 30 eurot.

Auto vahatamine

Auto välipesu on ettevalmistus teistele töödele, mis parandavad sõiduki välimust ning kaitsevad laki- ja värvikihti. Auto vahatamine ja poleerimine on kaks tööd, mis lisaks pesemisele aitavad hoida auto välimust puhta ning ilusana, tagades läike ja sileduse. Autopesu ja poleerimine/vahatamine peaksid alati käima käsikäes. Auto värvkatte, ukseavade, rattakoobaste, velgede ning muude osade põhjalik puhtaks pesemine on nii poleerimis- kui vahatamisteenuse aluseks ja esimeseks sammuks.

Autode vahatamine peale autopesu on etapp, mis on kasulik väga mitmel erineval põhjusel:

  1. Vahatamine loob auto värvkattele ja lakile justkui nähtamatu kaitsekihi. Autovaha ei tee auto välimust mitte ainult kirkaks ja läikivaks, vaid on ka kaitsevahendiks autokerele. Selle tõttu võiks uue auto vahatamine olla prioriteet.
  2. Vahatamine kaitseb auto pinda väliste tegurite eest nagu näiteks linnu väljaheited, UV-kiirgus ja pigi.
  3. Auto vahatamine talveks kaitseb seda libedatele teedele puistatava soola eest, mis on tihti rooste põhjuseks.
  4. Vahatamine aitab autol kauem puhtana säilida - vahatatud auto pind on libedam ning tänu sellele ei jää autole nii palju külge tolmu ja pori. Seeläbi on vajadus käia autoga pesus harvem.
  5. Vahatamine muudab peenemad kriimud raskemini märgatavamaks ja täidab mikrokahjustused. 

Eristatakse kahte liiki vahatamist - auto kiirvahatamine ja auto püsivahatamine. Kiirvahaga kaetakse auto tavaliselt automaatpesulates pesuprogrammi viimase osana. Kiirvahatamisel peale kantud kaitsevaha hoiab auto värvkatte kihti vahetu kokkupuutumise eest keskkonna kahjulike mõjudega - taimevaigud, bituumen, happevihmad ja soolaühendid. Püsivaha autole täidab mikroskoopilised kriimud ja, nagu nimigi ütleb, kestab kauem. Püsivahatamist soovitatakse teha 3-4 korda aastas, ideaalis iga aastaaja vahetumisel.

Tänapäeval on üha populaarsust kogumas autode keraamiline vahatamine ehk nn keraamiline püsivaha. Selle all mõeldakse auto keraamilist kaitset. Auto keraamiline kaitse erineb vana tüüpi autovahadest. Uuem tehnoloogia annab autole tugevama ja pikemaajalise kaitse ning kauem kestva hüdrofoobsuse. Samas on see teenus hinna poolest tunduvalt kõrgem.

Auto vahatamine Tallinnas ja Tartus on kvaliteetse teenusena saadaval meie esindustes City Motorsis. Auto vahatamise hind kiirvahaga on 40 eurot ja püsivahaga 100 eurot.

Auto poleerimine

Vaatame lähemalt, mis on poleerimine. Sõiduki poleerimine on värvikihti katva laki ning enamus juhtudel ka värvkatte pindmise kihi nn maha hõõrumine spetsiaalse poleerimismasinaga. Auto poleerija on poleerketas ja poleerimisvahendid on erineva abrasiivsusega poleerpastad.

Poleerimist teostatakse erinevate suuremate ja väiksemate kriimude tasandamiseks. Poleerimissügavus sõltub kahjustuste sügavusest. Mikrokriimustuste puhul lõigatakse maha väga minimaalne kiht lakki. Sügavamate kriimude poleerimine tähendab, et lakikihti tuleb kriimustuse sügavuse jagu madalamaks poleerida (kriimustuse põhjani). Kriimustusi, mis ulatuvad kuni kruntvärvini või metallini, ei ole võimalik eemaldada auto poleerimisega. Poleerimissügavuse järgi eristatakse läigestatavat ehk kaitsepoleerimist ja süvapoleerimist.

Siinkohal tuleks mainida, et auto poleerimine peale värvimist on ebavajalik ja selle tõttu ei ole soovitatud. Küll võib ja peakski peale värvitöid autot vahatama.

Autoosade poleerimine

autotulede poleerimineKui näiteks kapoti või stange poleerimine eraldi teenusena on tavaline, siis tihti ei teata, et vajadusel võib sõiduauto poleerimine tähendada ka velje, autoklaasi ja autotulede poleerimist.

Autoklaasile tekkinud kriimude põhjustajaks võib olla  liiv, mis satub kojameeste kummi või tihendite ja klaasi vahele, aga samuti autouste allakeeratavate klaaside ja kummitihendite vahele. Selle tõttu on võimalik nii esiklaasi kui ka tuuleklaasi poleerimine. See vähendab väikeste kriimude silmapaistvust või kaotab need täielikult ning parandab seeläbi nähtavust.

Auto tule klaasid on pleksiklaasist, mida katab kaitsev lakk. Nii esi- kui ka tagatuled tuhmuvad aastate jooksul ning neile tekivad jooned, kriimustused ja täkked. Auto esitulede tuhmumise vältimise lahenduseks on just poleerimine. Seeläbi tagab esilaternate regulaarne poleerimine mitte ainult ilusa väljanägemisega tuled, vaid ka sõiduohutuse. Esitulede poleerimine on, hoolimata vähesele populaarsusele, kergesti kättesaadav teenus nii Tallinnas, Tartus kui ka mujalgi Eestis.

Kui auto klaasi ja tulede poleerimine tagab ka ohutuse sõidu ajal ning parema nähtavuse, siis velgede poleerimine on vaid ilusa väljanägemise loomiseks. Puhtad ja läikivad veljed on üks osa esinduslikust välimusest.

City Motorsi esindustes pakume poleerimist nii esituledele kui ka komplektse teenusena kogu autole. Auto poleerimiseks saab pöörduda meie poole nii Tallinnas kui Tartus. Auto poleerimise hind on oma töö mahu, ajakulu ja püsivamate tulemuste tõttu kõrgem, kui vahatamisel. Sõiduauto poleerimise maksumus on alates 280 eurost ning kaubiku poleerimine alates 300 eurost. Tulede poleerimise hinnaks on 50 eurot.

Auto selvepesu

Kuna kõigile ei ole autopesu hinnad teenuse regulaarseks kasutamiseks sobilikud, valitakse tihti pesta ja vahatada oma autot ise kodustes tingimustes. See on sobilik variant, kui teha seda õigesti.

Üks levinumaid põhjuseid, miks auto vajab poleerimist, on autoomaniku siiras ja heatahtlik soov oma auto eest ise hoolt kanda. Teadmatus õigetest töövõtetest auto pesemisel ja vahatamisel võivad viia aga olukorrani, kus kokkuvõttes on oma autole tehtud rohkem kurja kui head. Enne, kui hakkad ise autot pesema või vahatama, uuri, millised on sobilikud autopesu vahendid ja tarvikud ning kuidas vahatada autot ise. 

Auto kodus pesemiseks ei ole alati vajalik kogu autopesu komplekt, milles leiduksid kõikvõimalikud autopesu tooted alates harjadest ja kinnastest, lõpetades autopesu keemiaga nagu näiteks aktiivvaht. Selleks sobivad ka vaid autopesu svamm ja šampoon, peaasi, et need on kvaliteetsed ja korralikud.

Auto pesu peaks kindlasti alustama survepesuga, et pesuvahendi autole hõõrumisel ei jääks svammi või harjaste alla väikeseid kivikesi, mis võivad auto pinda kriimustada. Svamm ei tohi olla liiga kare ning pesuvahend sobilik autodele, et vältida laki kahjustamist.

Iseenda auto vahatamine kodus on nüansirikkam protsess ning vajab pikemat süübimist. Selle jaoks tuleks lugeda, kuidas kodustest tingimustes autot ise vahatada.

Autopesu hinnad

Autopesu teenused on kergesti kättesaadavad igas linnas. Kas sul on vaja autopesulat Tartus, käsipesulat Tallinnas või mootoripesu Pärnus? Seda ei tohiks olla raske leida, kuid nagu teistegi autoteenuste puhul - pakkujaid on palju, aga hinna-kvaliteedi suhe ei ole alati paigas. Oma sõiduki käsipesulasse või poleerimisele viimine tähendab auto usaldamist teistesse kätesse. Nii nagu valed töötehnikad kodus, nii võib ka ebaprofessionaalne käsitlemine salongis rikkuda auto välimust.

Olles veendunud autopesu olulisuses ning nähes ise igapäevaselt vahatamise ja poleerimise positiivseid tulemusi, pakume neid teenuseid kõigis oma esindustes. Nii on meil autopesulad Tallinnas (Laagris ja Lasnamäel) ning Tartus. Nimetatud esindustes pakume järgnevaid teenuseid:

  • survepesu,
  • leotuspesu,
  • pigipesu,
  • salongi puhastus,
  • keemiline puhastus,
  • kiirvahatamine,
  • püsivahatamine,
  • kogu auto poleerimine,
  • esitulede poleerimine,
  • mootoripesu,
  • nahahooldus.

Täielik teenuste nimekiri ja autopesu hinnakiri on nähtav meie kodulehel.